Росичка довголиста - Червонокнижна

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини

Росичка довголиста.

 

Природоохоронний статус виду: вразливий.

 

Поширення в Україні: трапляється в Поліссі, Розточчі, Лісостепу, переважно Лівобережному.

 

Чисельність та структура популяцій: популяції невеликі за розміром, формують іноді досить густі куртини. Багато популяцій, насамперед, в Придніпровї та Лісостепу, представлених у гербарних зборах, нині втрачені .

 

Причини зміни чисельності: осушення та освоєння боліт, видобуток торфу, заліснення, вузька екологічна амплітуда виду.

 

Умови місцезростання: обводнені мезотрофні, рідше мезоевтрофні болота з pH 4-5, малозольним торфом із ступенем розколу 10-20 %. Вид виступає в угрупованнях як асектатор. Гігрофіт.

 

Загальна біоморфологічна характеристика: гемікриптофіт.  Багаторічна травяна комахоїдна рослина 10-25 см заввишки. Стебло прямостояче. Листки лінійно-клиноподібні, 15-40 мм завдовжки, зверху вкриті залозистими волосками, утворюють прикореневу розетку. Квітки білі, зібрані у китицю. Плід – яйцеподібна одногніздна коробочка. Цвіте у липні-серпні. Плодоносить у серпні-вересні. Розмножується насінням.

 

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: необхідні пошуки вцілілих місцезнаходжень у Придніпровї та Лісостепу, встановлення на них режиму охорони. Охороняється в Рівненському та Черемському ПЗ, Шацькому НПП, в декількох заказниках Правобережного Полісся. Заборонено меліоративні роботи, осушення боліт, розробка торфовищ.

 

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: відомостей немає.

 

Господарське та комерційне значення: лікарське.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці