Сальвія плаваюча - Червонокнижна

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини

Сальвія плаваюча Salvinia natans (L.) All.

 

Природоохоронний статус виду: неоцінений.

 

Поширення в Україні: трапляється у водоймах долин річок Дніпра, Десни, Сіверського Дінця, Півд. Бугу, Дністра, Дунаю, Ужа, Латориці, Боржави, гирлових областях річок, штучних водосховищах Дніпровського каскаду, ставках Лісостепу і Степу.

 

Чисельність та структура популяцій: у межах ареалу трапляється спорадично. У південних регіонах утворює густі колонії площею до 800-1000 м2, щільністю 100-1200 особин на 1 м2.

 

Причини зміни чисельності: антропогенні (осушення, евтрофування, засолення водойм та забруднення води, руйнування прибережних ділянок) та природні (заростання водойм) чинники.

 

Умови місцезростання: мезо-евтрофні і евтрофні прісноводні замкнуті або слабопроточні водойми, що добре прогріваються, з мулисто-піщаними і мулистими відкладами на слабозатінених ділянках з товщею води 30-50 см (оптимальний розвиток 30-50 см) і її незначним поверхневим коливанням. Гідрофіт.

 

Загальна біоморфологічна характеристика: гелофіт. Однорічна водна папороть з ниткоподібним, розгалуженим стеблом від 3 до 8 см завдовжки. Коренева система не розвинута. У завдовжки мутовках по три листки, з яких два – цілокраї плаваючі, третій – розсічений на 9-14 долей, занурений, виконує функцію кореня. Плаваючі листки овально-еліптичні тупі, на верхньому боці з щетинистими білими волосками, на нижньому – з бурими. Спорокарпії кулеподібні, зібрані біля основи занурених листків. Спороносить у серпні-вересні. Розмножується спорами.

 

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: охороняється на територіях Дунайського і Чорноморського БЗ, Канівського, «Розточчя», Луганського (відділення «Станично-Луганське») ПЗ, ряду РЛП («Кременчуцькі плавні», «Загребелля», «Печенізьке поле»), а також у багатьох заказників державного і місцевого значення. Заборонено забруднення водойм, руйнування прибережних ділянок.

 

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: відомостей немає.

 

Господарське та комерційне значення: декоративне, кормове, водоохоронне.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці