Сон лучний - Червонокнижний

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини

Сон лучний (сон чорніючий, сон богемський).

 

Природоохоронний статус виду: неоцінений.

 

Поширення в Україні: більша частина територій в лісовій, а також в лісостеповій та степовій (спорадично) зонах, крім крайніх зх. р-нів і Криму.

 

Чисельність та структура популяцій: популяції чисельні, але їх кількість в останній час зменшується.

 

Причини зміни чисельності: терасування схилів при лісорозведенні, розорювання лучних степів, випасання, зривання квітів на букети, випалювання трави, витоптування.

 

Умови місцезростання: кислі та лужні піщані, силікатні грунти, крейдяні та вапнякові відслонення, нерідко з виходами гранітів у соснових лісах, на узліссях, лучно-степових трав’яних схилах. Мезоксерофіт.

 

Загальна біоморфологічна характеристика: гемікриптофіт. Багаторічна трав’яна рослина 10-40 см заввишки з товстим кореневищем і прямостоячим, одноквітковим, густо-м’яковолосистим, напіврозетковим стеблом.  Листки тричі пірчасторозсічені, опушені, прикореневі довгочерешкові, з’являються до цвітіння або під час цвітіння; верхні листки (3) зростаються основами в дзвоникоподібну обгортку (покривало) з лінійними, м’яко-волосистими частками. Квітка поникла, вузька дзвоникоподібна, 2-4 см в діаметрі, з 6 яйцеподібних або широко-яйцеподібних, темно-фіолетових, зовні пухнастих листочків оцвітини. Цвіте у квітні-травні; плодоносить у червні. Плодики волосисті. Розмножується насінням.

 

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: охороняють у НПП «Подільські Товтри», «Святі гори», в ПЗ: Канівському, Українському степовому, Луганському, Чорноморському БЗ, РЛП: «Міжрічинський» та «Гранітно-Степове Побужжя» та інших об’єктах ПЗФ. Заборонено зривання рослин, випалювання сухої трави, порушення умов місцезростання.

 

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах:  культивують у ботанічних садах.

 

Господарське та комерційне значення: декоративне, лікарське, отруйне.  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці