Цибуля ведмежа (черемша) - Червонокнижна

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини – Цибуля ведмежа (черемша)

 

Природоохоронний статус виду: неоцінений.

 

Поширення в Україні: Полісся (зрідка), Лісостеп (в основному Правобережний), Карпати та Передкарпаття – спорадично, сх.частина Лісостепу (зрідка).

 

Чисельність та структура популяцій: вид є сезонним домінантом, панує навесні в травяному покриві лісів в окремих місцях на площі до декількох сотень га. У популяціях переважають особини передгенеративних стадій розвитку, квітучі особини складають 20-30% від загальної чисельності.  

 

Причини зміни чисельності: вузька еколого-ценотична амплітуда, внаслідок чого вразливий до дії антропогенних факторів (суцільні рубки лісів, осушувальна меліорація, зрізання листя та витоптування рослин в процесі заготівлі як харчової та і лікарської сировини).

 

Умови місцезростання: затінені широколистяні та мішані ліси. Надає перевагу багатим гумусовим та вологим некислим грунтам. Мезофіт.

 

Загальна біоморфологічна характеристика: геофіт. Багаторічна травяна рослина 20-40 см заввишки. Цибулина довгаста, без покривних лусок, має лдну луску, яка являє собою основу листка. Стебло тригранне або напівциліндричне, довше за листя або такої ж довжини. Листки (2-3) еліптичноланцетні 10-20 см завдовжки та 3-6 см завширшки, поступово звужуються у довгий (10-20 см) черешок. Покривало опадне. Суцвіття напівкулястий 10-30-квітковий зонтик. Листочки оцвітини білі. Плід майже куляста тригранна коробочка. Цвіте у травні-червні. Розмножується насінням та вегетативно – цибулинами.

 

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: охороняють у Канівському, Рівненському, «Медобори» ПЗ, Карпатському, Мезинському, Голосіївському, «Вижницький», «Подільські товтри», «Синевир», «Сколівські Бескиди», «Ужанський», «Яворівський» НПП, на території низки заказників і пам’яток природи. Необхідний контроль популяцій. Заборонено суцільні рубки лісів, проведення осушувальних меліоративних робіт, заготівлю та торгівлю рослинами.

 

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: вирощують у багатьох ботанічних садах.  

 

Господарське та комерційне значення: харчове, лікарське, декоративне.

    

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці