Шафран сітчастий - Червонокнижний

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини – Шафран сітчастий.

 

Природоохоронний статус виду: неоцінений.

 

Поширення в Україні: Правобережний та Лівобережний лісостеп, Степ.

 

Чисельність та структура популяцій: популяції локальні, стрічкового типу, численні.  

 

Причини зміни чисельності: розорювання земель, надмірне випасання, рекреаційне навантаження, зривання на букети, весняне випалювання степів, вирубування лісів.

 

Умови місцезростання: на степових схилах балок і річкових долин, серед чагарників, на узліссях та в дібровах.  Мезофіт.

 

Загальна біоморфологічна характеристика: геофіт. Весняний ефемероїд. Багаторічна травяна рослина 8-30 см заввишки. Бульбоцибулина з грубосітчасто-волокнистими, нерідко розірваними оболонками. Листки (3-4) вузькі, шилоподібні, з’являються одночасно з квітками і після цвітіння дуже видовжуються. Покривало 2-3-листе. Квітки білі або блідофіалкові з ніжно-бузковими смужками, приймочка жовтогаряча. Цвіте у березні-квітні. Плодоносить у травні-червні. Розмножується бульбоцибулинами та насінням.

 

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: охороняється в Українському степовому, Дніпровсько-Орільському, «Єланецький Степ» ПЗ, НПП «Гомальшанський», «Святі Гори», РЛП, заказниках та пам’ятках природи загальнодержавного та місцевого значення. Необхідно виявляти нові місцезнаходження з метою їх охорони, контролювати стан популяцій та вирощувати у ботанічних садах. Заборонено розорювання степів, надмірний випас, збирання рослин, весняне випалювання степів, вирубування лісів.

 

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: вирощують у ботанічних садах та на присадибних ділянках .  

 

Господарське та комерційне значення: декоративне.

      

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці