Шолудивник Червонокнижний

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини – шолудивник високий.

 

Природоохоронний статус виду: зникаючий.

 

Поширення в Україні: достовірно відомий з околиць с. Стіжок поблизу м. Кременець Тернопільської області, біля м. Чернівці за літературою в околицях с. Блістова Чернігівської області.

 

Чисельність та структура популяцій: на сьогодні відносно стабільна але малочисельна популяція зберіглася у Чернівецькій області, у Тернопільській області, зникаючий у Чернігівській області.  

 

Причини зміни чисельності: вузька еколого-ценотична амплітуда. Осушення земель, розорювання, надмірне випасання худоби.

 

Умови місцезростання: вторинні луки, вогкуваті травяні схили, галявини, на добре дренованих грунтах. Мезофіт.

 

Загальна біоморфологічна характеристика: гемікриптофіт. Напівпаразитний травяний малорічник (тривалість повного онтогенезу 4-5 років) з видовженим веретеноподібним коренем з мало розвиненою каудексною частиною. Стебло просте, дуже міцне, порожнисте, ребристе, місцями зверху короткопухнасте, 60-150 см заввишки. Прикореневі листки великі, довгочерешкові, голі, пірчасторозсічені, з розставленими, ланцетними, загостреними сегментами, частки яких загострено-пилчасті; стеблові листки вгорі переходять у приквітки, короткочерешкові або верхні – сидячі. Суцвіття густе й довге. Приквітки значно перевищують квітки. Чашечка гола, дзвоникоподібна. Віночок 25 мм завдовжки, світло-жовтий, голий. Коробочка яйцеподібна, загострена, не перевищує чашечки. Цвіте у червні-серпні, плодоносить у серпні-вересні. Розмножується насінням.

 

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: необхідне заповідання локалітету, де зберігся вид, а також пошук інших можливих його оселищ і репатріації виду. Заборонено порушення умов екотопу, вилучення особин з природного середовища. 

 

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: відомостей немає.

 

Господарське та комерційне значення: лікарське, декоративне. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці