ЖИТТЯ БЕЗ ПОЛІЕТИЛЕНУ

3 липня 2019 року з нагоди Міжнародного дня відмови від поліетиленових пакетів (International Plastic Bag-Free Day), Програмою розвитку ООН спільно з Міністерством екології та природних ресурсів України, міжфракційним об'єднанням депутатів "Зелена енергія змін" та Zero Waste Alliance Ukraine планується проведення акції «День без поліетилену». Метою якої є привернути увагу суспільства до проблеми надмірного споживання одноразових пластикових виробів й, як наслідок, непоправного забруднення пластиковими відходами усієї планети, а також сприяти популяризації доступних екологічних рішень на заміну пластику серед споживачів.

Тому всім закладам торгівлі та послуг, супермаркетам, магазинам, ринкам тощо, пропонується:

- відмовитися від поліетиленових пакетиків;

- звести до мінімуму великі пакети на касах та закликати брати взамін еко-торби та паперові пакети по зниженій ціні;

- замінити пластиковий посуд у відділах кулінарії на дерев’яні виделки, ножі, мішалки на картонні тарілки й стакани;

- замість поліетиленових рукавичок використовувати щипці, лопатки та силіконові прихватки, тощо.

             

Нагадаємо, що за різними підрахунками для розпаду  одного поліетиленового пакету потрібно 100 років. При цьому у середньому людина використовує його лише 20 хвилин.

Більшість пакетів потрапляють на сміттєзвалища або розносяться вітром по території країни, так як рівень їх переробки становить менше 1 %. Від пакетів щороку помирає близько одного мільйону птахів та 100 тис. тварин. Також вони становлять загрозу людському здоров’ю, так як їх частки можуть потрапляти у харчі та воду. При цьому, для виробництва пакетів використовують невідновлювані ресурси – 35 л нафти на 1000 пакетів. Щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, в той час як у ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області також приєднується до участі в даній акції, та запрошує всіх бажаючих долучатися до її проведення! Йдемо на закупи - з власними екоторбинками!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці