Небезпека виникнення пожеж на полігонах видалення відходів

Останнім часом у новинах все частіше повідомляється про факти загорання полігонів та звалищ для видалення твердих побутових відходів. Загоряння відходів призводить до забруднення навколишнього природного середовища високотоксичними речовинами, такими як чадний газ, діоксини, монооксид вуглецю та завдає значної шкоди здоров’ю населення. При отруєнні продуктами горіння людина може відчувати втому, головний біль, нудоту та блювоту. Ці шкідливі речовини порушують роботу гормональної системи, можуть стати причиною появи ракових клітин.


Передумовою виникнення на об’єктах сміттєвидалення загорання відходів є відсутність балансоутримувачів місць видалення твердих побутових відходів, які розташовані на територіях сільських рад, та відповідних спеціалізованих підприємств у сфері поводження з побутовими відходами. У сільських населених пунктах області дотримання правил експлуатації сміттєзвалищ взагалі не забезпечується, самі відходи складуються у природних рельєфних утвореннях за відсутності будь-яких засобів захисту об’єктів довкілля.

Відповідно до Законів України “Про відходи” та  “Про охорону атмосферного повітря” забороняється будь-яке спалювання промислових та побутових відходів.

За порушення вимог поводження з відходами під час їх збирання, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення згідно  ст. 82 КУпАП  виникає адміністративна відповідальність у вигляді штрафу на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян ( від 850 грн. до 1700 грн.).

Закликаємо причетні органи виконавчої влади, місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання, які здійснюють складування та видалення твердих побутових відходів, вжити всіх можливих заходів щодо недопущення загорання полігонів та звалищ на підпорядкованих  їм територіях!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці