Завод крохмалепродуктів ПБП «ВИМАЛ» - чутки та реалії

На розгляд Державної екологічної інспекції у Чернігівській області надійшло 18 письмових звернень громадян стосовно неприємного запаху в мікрорайоні «Масани» м.Чернігова.

З’ясовано, що джерелом справедливого невдоволення мешканців прилеглих територій  є споруди заводу крохмалепродуктів ПБП «ВИМАЛ», який розташований по вул.Квітнева,20А в с. Новий Білоус Чернігівського району, і з метою всебічного з’ясування обставин справи по фактам звернень та здійснення контролю за додержанням вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів ПБП «ВИМАЛ», інспекцією проведено позапланову перевірку.

Встановлено, що відповідно до робочого проекту, розробленого ДП «Водземпроект» ПАТ «Чернігівський проектно-вишукувальний інститут «Чернігівводпроект» у 2015 році, по вул. Квітнева, 20А в с. Новий Білоус Чернігівського району споруджено завод крохмалепродуктів та картоплепродуктів потужністю 600 тонн переробки картоплі на добу, власником якого є ПБП «ВИМАЛ». Сертифікатом Серії ЧГ№162183260672, виданим Управлінням Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області 22.11.2018р., засвідчена відповідність закінченого будівництвом об’єкта «Завод крохмалепродуктів та картоплепродуктів на території Новобілоуської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області» проектній документації та підтверджено його готовність до експлуатації.

Експлуатацію заводу крохмалепродуктів по вул. Квітнева, 20А в с. Новий Білоус Чернігівського району розпочато ПБП «ВИМАЛ» у листопаді 2018 року. При цьому проводились пусконалагоджувальні роботи та відпрацювання технологічних режимів. Виробництво було призупинено у травні 2019 року.

Технологічною схемою виробництва передбачено функціонування окремих технологічних ліній для відбору клітинного соку та транспортерно-миючих вод. Вказані фракції по окремим трубопроводам транспортуються у спеціально облаштовані накопичувачі. Накопичувачі збудовані у відповідності до прийнятих проектних рішень і представляють собою відкриті заглиблені в землю котловани з системою комунікацій. Окремо влаштовані 4 котловани для зберігання клітинного соку та 4 котловани для зберігання транспортерно-миючих вод. Відповідно до наявних на підприємстві технологічних регламентів передбачено періодичне проведення операції по спорожненню накопичувачів клітинного соку та транспортерно-миючих вод. Зазначені фракції використовуються у якості добрив для підвищення родючості грунтів власних сільгоспугідь про що є відповідні рекомендації та висновки профільних лабораторій та установ.

На момент проведення перевірки випуск продукції на заводі не здійснюється, картопля не переробляється, накопичувачі клітинного соку спорожнені. При обстеженні заводу та накопичувачів неприємний запах за межами виробничої території органолептичним методом не фіксувався.

В результаті порушень відповідальними посадовими особами ПБП «ВИМАЛ» прийнятих технологічних регламентів щодо поводження з фракціями клітинного соку і транспортерно-миючих вод, зниженням рівня контролю за станом об’єктів для їх зберігання у червні 2019 року почалась активізація біологічних процесів розкладу органічних речовин у накопичувачах та відбулись анаеробні хімічні перетворення. Внаслідок цього газоподібні продукти розпаду утворили неприємний запах та сморід, який потоками вітру віднесено на територію житлової забудови міста, що викликало справедливе обурення мешканців. За інформацією керівника підприємства для ліквідації надзвичайної ситуації було вжито ряд технічних заходів, а саме застосовувались реагенти (хлорне вапно, хлорне залізо) та було звільнено ставки від клітинного соку. Вміст ставків внесено на власні сільгоспугіддя в якості органічних добрив.

Крім цього, в ході перевірки було виявлено ще ряд порушень системного характеру, наслідком чого є зниження рівня екологічної безпеки об’єкта, створення передумов виникнення надзвичайних ситуацій та забруднення об’єктів довкілля.

 За порушення вимог природоохоронного законодавства директора ПБП «ВИМАЛ» притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів на загальну суму 986 грн. та надано припис на усунення виявлених порушень і недопущення їх в подальшому. Крім того, прийнято рішення щодо подання позовної заяви до суду стосовно призупинення діяльності структурних підрозділів заводу крохмалепродуктів ПБП «ВИМАЛ» по                 вул. Квітнева, 20А в с.Новий Білоус Чернігівського району до моменту виконання усіх вимог наданого припису. Наразі для цього інспекцією вчиняються відповідні процесуальні дії.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці