Що треба знати про утримання зелених насаджень в населених пунктах та їх видалення

Зелені насадження в межах населених пунктів, як елементи благоустрою використовуються відповідно до їх функціонального призначення для забезпечення сприятливих умов життєдіяльності людини на засадах їх раціонального використання та охорони з урахуванням вимог правил благоустрою території населених пунктів, інших вимог, передбачених законодавством.

 

З метою охорони та збереження зелених насаджень у містах та інших населених  пунктах і утримання їх у здоровому впорядкованому стані, створення та формування високодекоративних, стійких до несприятливих умов навколишнього природного середовища насаджень застосовуються розроблені правила, затверджені наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 року №105  «Про затвердження Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України».

 

Утримання зелених насаджень в межах населених пунктів здійснюється з урахуванням державних будівельних норм та державних санітарних правил і норм, у випадках висадження дерев – дотримання відстаней до фундаментів будинків, житлових комунікацій, ліній електропередач, врахування створення затінення від крон дерев та алергічні впливи рослин.

 

Порядок видалення зелених насаджень здійснюється у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 року №1045 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах». Якщо дерево в задовільному або доброму стані, то їх видалення здійснюється за умови сплати відновної вартості до бюджету громади, на території якої воно зростає, згідно Методики визначення відновної вартості зелених насаджень, затвердженої наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 12.05.2009 року № 127.

За межами населених пунктів видалення зелених насаджень здійснюється на підставі лісорубного квитка. Умови і механізм видачі, а також зразок його бланку визначається «Порядком спеціального використання лісових ресурсів» та «Порядком видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 №761.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці