На Чернігівщині збільшилася кількість випадків спалювання сухої рослинності

Лише за минулий тиждень рятувальники Головного управління ДСНС України у Чернігівській області ліквідували 84 пожежі у природних екологічних системах. Причиною слугувала необережність громадян у поводженні з вогнем, а саме спалювання сухої рослинності. Ризик полягає у тому, що вогонь швидко поширюється на великі площі та вже за кілька хвилин може виникнути пожежа, яка охоплює гектари землі, що призводить до матеріальних збитків, загрози життю людей та навколишньому природньому середовищу.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області продовжує контролювати дотримання вимог природоохоронного законодавства, зокрема, в частині захисту лісів і рослинного світу. Так, за минулий тиждень державними інспекторами з охорони навколишнього  природного середовищам у Чернігівській області було зафіксовано 2 правопорушення вимог природоохоронного законодавства. До адміністративної відповідальності притягнуто 2 особи на суму  6120 гривень.

Нагадуємо, що за спалювання сухої трави, листя, пасовищ і будь-якої природної рослинності на землях сільськогосподарського призначення, в смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, на газонах і в інших зелених насадженнях в населених пунктах без відповідного дозволу встановленого відповідними органами карається штрафом:

• для громадян: 180 — 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060 — 6120 грн);

• для посадових осіб: 900 — 1260  неоподаткованих мінімумів доходів громадян  (15 300 — 21 420 грн).

Пам’ятайте, спалювання листя найбільше шкодить тим, хто його палить, за підрахунками, при згоранні 1 тони листя утворюється 9 кг мікрочастинок пилу, які під час вдихання осідають у дихальних органах людини, а також 3 кг чадного газу, який, зв'язуючись із гемоглобіном крові, блокує постачання кисню до тканин.

Тому закликаємо дотримуватися правил пожежної безпеки та бути обережними у поводженні з вогнем як у житлових районах, так і під час перебування в лісах, на відкритих місцях та біля торфовищ.

   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці