Як перетворити відходи на компост для саду та городу

Завершується пора збирання врожаю, і земля поступово переходить у період спокою. У цей час важливо правильно поводитися з органічними залишками – бадиллям, листям, травою чи іншими рештками. Їх не варто спалювати або викидати, адже вони можуть стати цінним ресурсом. Перетворені на компост, ці відходи збагачують ґрунт, покращують його структуру та підвищують родючість, готуючи землю до нового сезону.

Для утворення компосту потрібно 4 компоненти:

1.       Основа, або ж субстрат. Це біорозкладний матеріал,  наприклад: сухі рештки рослин, дерев (опале листя, солома, подрібнене гілля, тирса), картон тощо.

2.       Органічні відходи. Вони мають високий вміст азоту  - це рештки їжі (овочів, фруктів), молодої рослинності.

3.       Повітря

4.       Волога

Що можна компостувати: залишки овочів і фруктів, яєчну шкаралупу, траву, листя, подрібнені гілки, кавову гущу, чайне листя, картон і папір без друку.

 Що не можна: м’ясо, рибу, молочні продукти, хлібобулочні вироби, синтетичні матеріали.

Ось рекомендації, які допоможуть отримати якісний компост!

  • Оптимальні пропорції субстрату до органічних відходів: 2-3 частини субстрату до1 частини органіки. Якщо субстрату буде замало, це може призвести до гниття та неприємного запаху.
  • Взагалі неприємний запах від компосту — ознака того, що щось пішло не так: замало субстрату, замало аерації (доступу повітря), забагато вологи. Відповідно, потрібно додати більше матеріалу для субстрату (заодно він поглине зайву вологу), «провітрити» компост – наприклад, перемішати вилами чи іншим доступним предметом.
  • Подрібніть матеріал, який використовуєте для субстрату: порвіть картон, подрібніть гілля тощо. Чим дрібніше буде субстрат, тим швидше відбуватиметься процес компостування.
  • Для компостування найкраще підходять залишки рослинного походження: качани, очистки фруктів та овочів, чайна заварка і кавова гуща (без цукру), залишки їжі , яєчна шкаралупа, скошена трава, бур’яни до того, як вони встигли утворити насіння тощо.
  • Перемішуйте компост час від часу, додаючи нові шари субстрату чи порцій органічних відходів. Ніколи не утрамбовуйте компост: повітря — важливий компонент, що прискорює компостування.

            Державна екологічна інспекція у Чернігівській області радить використовувати органічні відходи з користю, впроваджувати компостування у побуті та господарстві. Це маленький, але надзвичайно важливий внесок у збереження довкілля.

Збережемо природу разом – заради майбутнього!

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці