Введено літньо-осінню заборону на вилов раків!

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області інформує, що з 1 серпня поточного року в області введено літньо-осінню заборону на вилов раків, що триватиме до 20 вересня поточного року включно.

Залежно від погодних умов період початку та закінчення заборони у деяких областях може відрізнятися.  Ознайомитись з датами по інших областях можна  за посиланням.

Відповідні заходи охорони запроваджені задля того, щоб захистити цей вид членистоногих під час найбільш вразливого для їх періоду – линьки, адже саме міцний панцир слугує для рака своєрідною захисною бронею від підводних хижаків чи недобросовісних рибалок.

Так з метою здійснення державного контролю за охороною річкових раків під час другої линьки Чернігівським рибоохоронним патрулем виданий відповідний наказ від 22.07.2021 №95-од, яким заборонено промисловий та любительський лов річкових раків у зоні дії контролю.

За порушення вилову раків у визначений період на браконьєрів чекатиме адміністративна відповідальність у вигляді штрафу до 680 гривень. Також за кожного виловленого рака доведеться заплатити по 25,50 гривень компенсації. Незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотної шкоди,  каратиметься відповідно до статті 249 Кримінального кодексу України штрафом у розмірі від 17 000 до 51 000 гривень або обмеженням волі на строк до 3 років.

Також Правилами любительського і спортивного рибальства визначено мінімальний розмір рака, який дозволено до лову рибалкам. Забороняється вилов цих водних біоресурсів менших, ніж 10 см.

До відома: період линьки раки проводять зовсім не в укриттях, як то прийнято вважати, а навпаки – на відкритих територіях. І хоча тривалість процесу зовсім не значна (до 10-15 хвилин), однак не встигнувши сховатись у норі, рак автоматично стає здобиччю для інших мешканців водних обєктів. Окрім того,  саме в цей час рака легко вполювати.  Наближення линьки  можна побачити за зміною кольору панцира. Він стає матовим, тонким і крихким. Відтак, інспектори закликають громадян зважати на встановлені заборони вилову раків та не порушувати їх спокій у вкрай вразливий період!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці