Показник пожеж за минулий тиждень в природних екосистемах Чернігівщини – 21

За інформацією Управління ДСНС України у Чернігівській області упродовж минулого тижня вогнеборцями ліквідовано 21 пожежу в природних екологічних системах.

В області триває спекотна літня погода, що сприяє вогневим загоранням у лісових масивах. У зв’язку з цим Державна екологічна інспекція у Чернігівській області вкотре нагадує про існуючі заборони випалювання сухої рослинності та застерігає бути обачними, перебуваючи на відкритих територіях та лісових смугах. Пам’ятайте про небезпеку необачного поводження з вогнем, ризики для життя та навколишнього природного середовища!

Штраф за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, на сьогодні становить від 4590 гривень до 15300 гривень.

Також звертаємо увагу, що наразі в області триває збір урожаю зернових культур. Тож, просимо аграріїв зважати на заборони спалювання пожнивних решток, спалювання яких негативно позначається на стан довкілля, призводить до помітного зниження родючості грунтового покриву. При спалюванні стерні відбувається вигорання гумусу, втрачається органічний азот, гинуть корисні мікроорганізми. До того ж, випалювання стерні або соломи після збирання врожаю може спричинити пожежі на сусідніх полях чи лісосмугах.

Нагадуємо, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення: випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, карається накладення штрафу на громадян від 3060 до 6120 гривень і від 15300 до 21420 гривень - на посадових осіб відповідно.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці