Показник пожеж за минулий тиждень в природних екосистемах Чернігівщини – 9

За інформацією Управління ДСНС України у Чернігівській області упродовж минулого тижня вогнеборцями ліквідовано 9 пожеж в природних екологічних системах Чернігівщини.

І хоча показник порівняно незначний, однак, з настанням осені, коли опале листя поступово вкриває грунт, люди починають прибирати свої присадибні ділянки, подвір'я та прилеглі до них території. Залишки листя, сухостою господарі спалюють, навіть не замислюючись над негативними наслідками від цього для власного здоров'я та навколишнього середовища. 

У зв’язку з цим,  Державна екологічна інспекція у Чернігівській області  застерігає громадян утриматися від паління сухого листя і трави та нагадує про існуючі заборони випалювання сухої рослинності. Дотримуватись правил пожежної безпеки та проявляти обережність у поводженні з вогнем слід також під час перебування у лісових масивах, на відкритих територіях та біля торфовищ. Адже, саме там існує велика загроза розповсюдження вогню на прилеглі території.

Так, для прикладу, 11 вересня, біля с. Вікторівка Чернігівського району (Іванівська ТГ), на відкритій території сталася пожежа торфу на площі 0,02 га. Причина пожежі – необережне поводження з вогнем невстановленої особи.

Тож памятайте, що не можна:

-         створювати смітники та спалювати відходи;

-        розводити багаття у лісі та лісопосадках;

-        палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники та недопалки;

-        залишати у лісі просочене бензином, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

-        дозволяти дітям бавитися із сірниками та запальничками.

 

Також, нагадуємо що самовільне випалювання громадянами стерни, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без відповідного дозволу або з порушенням умов такого дозволу, -  караються штрафом від 3060 гривень до 6120 гривень.

   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці