Проведено обстеження русла річки Остер

З метою посилення заходів державного нагляду у басейні річки Остер та на виконання доручення Державної екологічної інспекції України від 06.01.2022 року № 4 «Щодо посилення заходів державного нагляду (контролю) у басейні річки Остер на території Чернігівської області», фахівцями Державної екологічної інспекції у Чернігівській області проведено обстеження русла річки Остер, території прибережної захисної смуги та здійснено відбір проб води. Створи річки Остер, в яких відібрались зразки для подальшого дослідження, знаходяться на територіях Ніжинської, Козелецької та Остерської селищних територіальних громад.

За результатами інструментально-лабораторних вимірювань зафіксовано незначні перевищення вмісту органічних речовин за хімічним споживанням кисню (ХСК) та показників азотної групи, проте більшість показників знаходяться в межах нормованих показників для водойм рибогосподарського призначення.

Таке коливання концентрацій гідрохімічних показників характерні для паводкового періоду, коли підтоплюються значні території та до річок надходять значні об’єми вод поверхневого стоку з великих площ водозабірних територій, в тому числі з об’єктів населених пунктів, сільськогосподарських ділянок або підприємств тваринництва, які можуть містити відходи, органічні рештки та залишки засобів, що використовуються при обробітку сільськогосподарських угідь.

З метою покращення якості води в річках, важливо дотримуватися вимог природоохоронного законодавства, зокрема запобігати засміченню прибережних захисних смуг. Пам’ятаймо, нехтуючи раціональним використанням водних ресурсів, ми зменшуємо шанси майбутніх поколінь жити в безпечному середовищі.

Цікавий факт: У світі майже 97 відсотків солоної води (непридатної для пиття), 2 відсотки -  знаходяться в крижаних шапках і льодовиках, всього 1 відсоток, від загальної маси води, для всіх потреб людства – сільськогосподарських, житлових, виробничих, суспільних і особистих потреб. Така вода знаходиться в підземних водоносних джерелах, річках і прісних озерах.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці