Проведено інструментально-лабораторний контроль річок Стрижень та Десна

Фахівці Державної екологічної інспекції у Чернігівській області постійно здійснюють інструментально-лабораторний контроль за якістю поверхневих вод річок області. У період повеней це неабияк важливо, адже потрібно контролювати концентрації забруднюючих речовин у  водоймах.

Враховуючи увагу громадян міста до спуску води в річці Стрижень на двох дамбах, фахівцями Екоінспекції проведені вимірювання вмісту забруднюючих речовин у пробах вод річок Стрижень та Десна.

За результатами інструментально-лабораторних вимірювань переважна кількість показників складу та властивостей вод не перевищують встановлені нормативи гранично допустимих концентрацій для водойм господарсько-побутового призначення, а вміст розчиненого кисню утримується в межах сезонних норм на рівні  7-8  мгО2/дм3, але зафіксовано незначні перевищення концентрацій вмісту зважених речовин.

Таке коливання концентрацій гідрохімічних показників характерні для паводкового періоду, коли підтоплюються значні території та до річок надходять значні об’єми вод поверхневого стоку з великих площ водозабірних територій, в тому числі з об’єктів населених пунктів, сільськогосподарських ділянок або підприємств тваринництва, які можуть містити відходи, органічні рештки та залишки засобів, що використовуються при обробці сільськогосподарських угідь.

 З метою покращення якості води в річках, важливо дотримуватися вимог природоохоронного законодавства, зокрема запобігати засміченню прибережних захисних смуг.

Пам’ятаймо, нехтуючи раціональним використанням водних ресурсів, ми зменшуємо шанси майбутніх поколінь жити в безпечному середовищі.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці