18 травня - День української вишиванки

День вишиванки - свято, яке символізує національну ідентичність та культурне багатство нашої країни.

Вишиванка - це не тільки національний одяг, а й символ української нації, який має глибокі історичні корені. Вона була символом протистояння українського народу в різні історичні періоди. Під час гонінь, колективізації та голодомору в 1930-х роках, а також сьогодні, під час повномасштабного вторгнення рф, вишиванка залишається генетичним кодом кожного українця.

Вишиванки, рушники, вишиті узори та ляльки-мотанки є важливими складовими української культури, і між ними існує взаємозв'язок, який виражається через спільність символіки, традицій та естетики.

Ляльки-мотанки - це символ жіночої мудрості, плодючості та традиційних цінностей. Вони представляють собою в'язані чи вишиті ляльки без обличчя, які відображають загальнолюдські образи та емоції. Ляльки-мотанки наділені особливою енергетикою та символікою, яка привертає увагу до зв'язку між людиною та космосом, духовністю та гармонією.

Одним з прикладів майстерності в цій галузі є наша колега Ярослава Ященко, яка почала створювати ляльки-мотанки, заохочена домашнім завданням своєї донечки.

  «Все розпочалося з домашнього завдання моєї донечки з трудового навчання, і цей процес настільки захопив мене, що став моїм хобі, від якого я отримую велике задоволення, позитивні емоції та коментарі. Створення ляльок-мотанок стало для мене джерелом натхнення, яке черпається з нашого народного побуту та української спадщини. Деякі з моїх робіт були помічені за кордоном та були представлені на міжнародній кулінарній виставці у Будапешті.» - коментує Ярослава.

Сьогодні ми вшановуємо тих, хто зберіг та передавав нам цю неповторну традицію. Ми пам'ятаємо тих, хто втратив свої міста і села, але зберіг у своїх серцях незламну волю і надію. Вишиванка є не лише елементом одягу, але й мовою, що висловлює нашу ідентичність та культурні цінності.

День вишиванки – це день, котрий нагадує нам, що ми, незважаючи на різноманітність інтересів і переконань, є однією нацією з багатою спадщиною, якою ми повинні пишатися та берегти. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці