Введено літньо-осінню заборону на вилов раків

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області повідомляє, що згідно наказу  Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Чернігівській області від 09.08.2023 № 85-од з 15 серпня поточного року в області вводиться літньо-осіння заборона на вилов раків, що триватиме до 30 вересня поточного року включно.

Чому діє заборона і обмеження на вилов раків?

У літньо-осінній період у раків відбувається заміна всього хітинового покриву, що прикриває тіло рака, а також оновлюються зябра та травна система цього річкового мешканця. Помінявши хітиновий покрив, рак деякий час проводить в своїй норі, чекаючи затвердіння нового покриву. В цей час линяючий рак досить вразливий, малорухливий і з легкістю може стати здобиччю для хижої риби та браконьєрів. Тому й передбачені певні заборони та обмеження з приводу їх вилову.

Нагадуємо, що за незаконний вилов раків передбачено покарання від адміністративного штрафу до кримінальної відповідальності. Крім того, порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 3 332 грн за кожного виловленого рака.

До відома: линька раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а в молодих – щоразу при рості та розвитку. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може продовжуватися до півтора місяця. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці