З 1 листопада у Чернігівській області стартує заборона на вилов водних біоресурсів у зимувальних ямах!

Щороку, з настанням холодної пори року у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку підводних мешканців. Зокрема, знижується температура води, поступово зменшується світлий період доби, водойми вкриваються кригою, зверху його завалює сніг, і, відповідно, освітленість падає ще сильніше.

Під дією погодних змін, риби знижують життєву активність, збиваються в зграї, шукають для зимівлі підходящі місця. Зокрема, в зимувальних ямах збираються особини одного віку і розміру. Тож, для браконьєрів скупчення риби стає «легкою здобиччю».

З метою збереження водних біоресурсів, згідно наказу Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Чернігівській області від 25.10.2023 № 100-од з 1 листопада розпочинається заборона на будь-який вилов риби на зимувальних ямах, яка триватиме до нерестової заборони 2024 року. За порушення правил рибальства на зимувальних ямах передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності.

Крім того, за незаконний вилов риби, згідно такс, затверджених постановою Кабінету Міністрів від 29.09.2023 за № 1042, передбачено відшкодування завданої шкоди рибному господарству України. Так, наприклад, за один екземпляр незаконно виловленого сома європейського доведеться сплатити 5 117 грн, сазана – 3 706 грн, товстолоба білого, строкатого – 3 638 грн, судака звичайного – 3 587 грн, білого амура – 3 638 грн, щуки – 3 468 грн, окуня звичайного – 3 162 грн, білизни звичайної і ляща – 1 649 грн, лина – 1 598 грн, карася сріблястого, чехоні, синця звичайного і рибця звичайного – 1 581 грн, клепця, краснопірки, плітки, плоскирки – 1 564 грн, верховодки звичайної – 85 грн, в’юна – 68 грн, йоржа звичайного – 51 грн, рака – 3 332 грн.

            Тож, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області закликає громадян бути свідомими, дотримуватися встановленої заборони і не порушувати встановлені обмеження, передбачені  чинним природоохоронним законодавством!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці