Збережемо річку Стрижень разом!

Річка Стрижень, що належить до басейну річки Десна, вже тривалий час стикається із серйозним викликом - значною проблемою забруднення,                                що негативно впливає на якість води та стан екосистеми в цілому.

Проблема забруднення річки має кілька ключових причин:

1. Одна з основних причин - надходження без попереднього очищення зливових вод зі значної частини міста (24 зливовипуски). Найбільший приймач зливових та талих вод – колектор Чорторіїівського яру протяжністю 11 км;

2. Надходження господарсько-побутових стічних вод, стоків підприємств харчової промисловості, сільськогосподарських господарств, що використовують азотні та фосфатні добрива;

3. Накопичення мулу вздовж всього русла річки, що серйозно погіршує якість води.

4. Забруднення берегів та водного дзеркала річки сміттям та господарсько-побутовими відходами;

5. Розорювання земельних ділянок поруч із річкою в межах водоохоронних та прибережних захисних смуг, що призводить до її забруднення та ерозії.

 

З метою вирішення проблеми забруднення річки Стрижень, необхідно вжити наступні заходи:

1.       припинити надходження неочищених зливових вод до водойми;

2.       вирішити питання будівництва локальних очисних споруд;

3.       не порушувати заборону будівництва у водоохоронній зоні;

4.       підвищувати рівень екологічної свідомості та екологічної культури населення міста та інших населених пунктів, розташованих на берегах водного об’єкту.

Загальною метою для забезпечення якості води та запобігання шкідливого впливу на здоров’я населення, яке залежить від цього водного ресурсу, є збереження та відновлення екологічної рівноваги річки Стрижень. Для досягнення цієї мети необхідна реалізація вищезазначених заходів, що  сприятиме поступовому вирішенню проблеми забруднення річки та покращенню екологічної ситуації в регіоні.

Звертаємо вашу Увагу! Забруднюючи прибережні захисні смуги річок, ми завдаємо шкоди не лише довкіллю, але й кожному українцю, який споживає очищену воду з річок Чернігівщини. Як відомо, річка Стрижень належить до басейну річки Десна, очищену воду з якої споживає частина мешканців міста Києва.

Наголошуємо, що за умови усунення проблеми забруднення річки Стрижень, яка зав’язана на багатьох факторах, ми зможемо отримати чисту річку, неймовірні краєвиди, багату флору та фауну річки, у тому числі лебедів, які прилітатимуть відвідувати наші краї, диких качок та інші види птахів.

 

ДОВІДКОВО: Початок річки Стрижень розташований поблизу селища Сибере́ж у Ріпкинській селищній громаді Чернігівського району. Ця річка є важливим водним ресурсом регіону, маючи  площу водозбору – 168 км², а сама довжина річки – 24 км. У межах міста Чернігова річка зарегульована чотирма водопідпірними спорудами представленими баштовими водоскидами.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці