З 1 грудня на Чернігівщині вводиться заборона на вилов раків!

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області інформує, що згідно наказу Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Чернігівській області № 115 від 28 листопада 2023 року на водоймах області встановлюється заборона на вилов річкових раків, яка триватиме з 01 грудня 2023 року по 30 червня 2024 року включно.

Метою заборони є забезпечення охорони цього виду водних біоресурсів під час природного відтворення, для збільшення його запасів у водоймах та невиснажливого використання, адже саме на цей період у раків припадає сезон розмноження, виношування ікри та першої линьки. Відповідно, вкрай важливо зменшити антропогенний вплив на водойми та «не турбувати» річкових мешканців у цей час.

Крім того, слід нагадати, що з 01 листопада поточного року діє ще й заборона на вилов водних біоресурсів на зимувальних ямах.

Тож, на водоймах області в цей період триватимуть посилені заходи  по виявленню фактів порушення встановленої заборони. Лов раків під час заборони є порушенням природоохоронного законодавства, відповідальність за яке передбачено Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Нагадуємо! Окрім адміністративної відповідальності (штрафні санкції сягають 680 грн) може наступити і кримінальна відповідальність згідно частини 1 статті 249 Кримінального кодексу України, оскільки розмір збитків за один екземпляр незаконно виловленого річкового рака становить 3 332 грн.

Державна екологічна інспекція Чернігівської області закликає всіх громадян області не порушувати природоохоронне законодавство, дбати і зберігати природні багатства для кожного з нас та наших майбутніх поколінь.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці