На річці Десна поблизу міста Чернігів зафіксовано порушення вилову риби в межах зимувальної ями

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області нагадує, що згідно наказу Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Чернігівській області від 28.11.2023 р. № 115, з 1 грудня 2023 року на водоймах Чернігівської області діє заборона на вилов річкових раків, яка триватиме по 30 червня 2024 року включно, а з 1 листопада 2023 року діє заборона на будь-який вилов риби на зимувальних ямах, яка триватиме до нерестової заборони 2024 року – згідно наказу Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Чернігівській області від 25.10.2023 № 100-од.

Наразі на водоймах області, оперативними рейдовими бригадами з числа державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, представників правоохоронних органів, ЗСУ, прикордонної служби та громадських інспекторів з охорони довкілля,  проводиться робота по виявленню фактів порушення встановленої заборони.

Так, 15-16 січня під час здійснення заходів з попередження та виявлення фактів порушення вимог природоохоронного законодавства державними інспекторами виявлено 2 факти порушень встановленої заборони на вилов риби в межах зимувальної ями на р. Десна поблизу м. Чернігів. За вчинені дії на порушників складені відповідні адміністративні протоколи за частиною 3 статті 85 КУпАП, а також проведена профілактична роз’яснювальна робота серед рибалок – любителів щодо  дотримання вимог природоохоронного законодавства під час здійснення любительського рибальства.

Вкотре нагадуємо, що окрім адміністративної відповідальності (штрафні санкції сягають 680 грн) може наступити і кримінальна відповідальність згідно частини 1 статті 249 Кримінального кодексу України, в залежності від розміру відшкодування за незаконно добуті водні біоресурси, а роздрібні ціни на свіжу рибу в торгівельній мережі значно! нижчі, ніж розмір штрафних санкцій.

Тож, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області закликає громадян займатись улюбленим хобі в законний спосіб та дбайливо ставитися до природи! 



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці