Внаслідок порушення лісового законодавства одне з агролісогосподарських підприємств Чернігівщини має сплатити шкоду на майже 354 тис. грн

У 2022 році Державна екологічна інспекція у Чернігівській області звернулася до Господарського суду Чернігівської області з позовом до Ніжинського районного дочірнього агролісогосподарського спеціалізованого підприємства «Ніжинрайагролісництво» про відшкодування шкоди у розмірі 353 955 грн 23 коп.

 Позовні вимоги Екоінспекції були мотивовані незабезпеченням підприємством охорони та захисту лісових насаджень на земельній ділянці, що перебувала у постійному користуванні Ніжинського районного дочірнього агролісогосподарського спеціалізованого підприємства «Ніжинрайагролісництво» від незаконної порубки дерев.

 

Рішенням суду першої інстанції на початку січня місяця 2023 року позовні вимоги Державної екологічної інспекції у Чернігівській області були задоволені повністю, а ДП «Ніжинрайагролісництво» мало відшкодувати завдану шкоду.
 

Зокрема, суд виходив з того, що відповідач, як постійний лісокористувач, не забезпечив охорону і збереження лісового фонду на підвідомчій йому території, та допустив самовільну рубку лісу, внаслідок чого і було спричинено матеріальну шкоду лісовому фонду України, що перебуває під охороною держави, а тому підприємство має понести матеріальну відповідальність у повному обсязі.
 

Не погоджуючись з ухваленим рішенням, Ніжинське районне дочірнє агролісогосподарське спеціалізоване підприємство «Ніжинрайагролісництво» подало апеляційну скаргу до Північного апеляційного господарського суду, з вимогою скасувати відповідне рішення та ухватити нове – про відмову у задоволенні позову Екоінспекції.
 

Однак, доводи, наведені апелянтом щодо ухваленого судового рішення, постановою Північного апеляційного господарського суду у справі 927/614/22 були визнані такими, що не спростовують правильних висновків суду першої інстанції, і суд залишив апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін.

Тепер порушник природоохоронного законодавства, який завдав шкоди довкіллю, зобов’язаний буде сплатити її в повному обсязі.
 

Працюємо на Перемогу! 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці