Боротьба з незаконними рубками триває!

Не дивлячись на широку роз’яснювальну роботу серед населення через засоби масової інформації стосовно недопущення самовільних рубок в екосистемах, щороку Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області (далі-Інспекція) знову фіксуються подібні факти.

Так, з початку поточного року, під час заходів державного нагляду (контролю) співробітниками Інспекції в різних районах області зафіксовано та задокументовано 14 випадків незаконних рубок дерев на територіях Чернігівського, Городнянського, Сновського, Менського, Борзнянського, Новгород-Сіверського, Козелецького районів. Найчастіше незаконні рубки здійснювались порушниками в полезахисних лісосмугах, в захисних лісових насадженнях уздовж берегів річок, в насадженнях за межами населених пунктів. Виявлено кілька випадків незаконних рубок і в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, а також в смугах відводу автомобільних доріг, на землях державного лісового фонду, тощо.

Спеціалістами Інспекції обрахована шкода, завдана навколишньому природному середовищу внаслідок незаконних рубок, яка становить наразі 4,5 млн. грн. На жаль не завжди на місці вдається встановити та затримати порушників, тому матеріали перевірок, де особи порушників на місці не встановлені – направляються до правоохоронних органів, уповноважених здійснювати слідчі дії по встановленню осіб порушників.

Разом з тим, на сьогодні, завдяки он-лайн карті пілотного проекту «Ліс у смартфоні», розробником якого є Державне агентство лісових ресурсів України, можливе швидке виявлення випадків незаконної рубки дерев у лісах.

Загалом карта поширюється на десять областей – Чернігівську, Полтавську, Рівненську, Київську, Волинську, Тернопільську, Закарпатську, Житомирську, Сумську та Миколаївську. Тож кожен може зайти з комп’ютера чи телефону на сайт та ознайомитися з переліком лісорубних квитків на заготівлю деревини або перевірити безпосередньо на карті законність здійснення рубок.

             

Більш детально про функціонування та механізм дії онлайн-карти, можна ознайомитися за посиланням на сайт  LK.UKRFOREST.COM.

А Державна екологічна інспекція у Чернігівській області вкотре закликає громадян не порушувати чинне природоохоронне законодавство, не вчиняти самовільних рубок та поважати себе і навколишнє природне середовище!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці