Через випалювання сміття горять природні екосистеми Чернігівщини


Лише з початку року через людську халатність та внаслідок випалювання сміття та минулорічних залишків сухої рослинності виникло 248 пожеж в природних екологічних системах Чернігівщини. Територія, пройдена вогнем, склала понад 700 га. На жаль, дві особи загинуло.

У зв’язку з цим, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області вкотре закликає громадян дотримуватися правил пожежної безпеки, обережно поводитись з вогнем у приватному житловому секторі, а також під час перебування на території лісових масивів, відкритих лісових смугах, біля торфовищ.

Нагадуємо, що за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без відповідного дозволу або з порушенням умов такого дозволу, чи невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння, громадяни повинні будуть сплатити штраф від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 до 340 гривень), а посадові особи - від 850 до 1190 гривень.

     За ті самі дії, але вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, до правопорушника застосують штрафні санкції розміром  від 340 до 680 гривень та 1190 до 1700 гривень – для посадових осіб відповідно.  

Будьте свідомими і не паліть траву! Бережіть своє здоровя і красу природи!

  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці