Попередження пожеж у природних екологічних системах області - тема пресбрифінгу в ОДА

Як запобігти пожежам в екосистемах області та протидіяти їх наслідкам говорили профільні представники Чернігівської ОДА, Державної екологічної інспекції у Чернігівській області та Управління ДСНС області з представниками медійної спільноти Чернігівщини.

Пресбрифінг на тему: «Попередження пожеж у природних екологічних системах області» відбувся 9 квітня 2020 року.

Спікери зустрічі: в.о. директора Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації  Василь Новак, начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Державної екологічної інспекції у Чернігівській області Олег Федоренко, начальник відділу з запобігання надзвичайним ситуаціям Управління ДСНС у Чернігівській області Родіон Лігун.

Родіон Лігун повідомив, що у зв’язку з тривалою засушливою погодою,  майже відсутністю опадів, критично низьким рівнем грунтових вод вже з січня поточного року почали надходити чисельні звернення про пожежі в природних екологічних системах та приватному житловому секторі громадян. «Людський фактор – головна причина цих загорань. Зокрема, спалювання громадянами залишків сухої рослинності, сміття на своїх присадибних ділянках, необережне поводження з вогнем поряд з екосистемами області, а також навмисне випалювання сухої рослинності», - пояснив начальник відділу з запобігання надзвичайним ситуаціям Управління ДСНС області.

Він також поінформував, що з початку року вже зареєстровано 743 пожежі в природних екосистемах Чернігівщини:  730 пожеж сухої рослинності та сміття на відкритих територіях,  5 загорань покладів торфу,  8 пожеж - у лісах. Площа, пройдена вогнем, склала більше 2300 га. Пошкоджено споруди та будівлі. Нажаль, мали місце і трагічні події - загинуло 3 особи в Козелецькому, Коропському та Носівському районах нашої області.

Василь Новак звернувся до присутніх і зазначив, що випалюючи суху траву люди шкодять молодій рослинності, осушується насіння, пошкоджуються дерева і кущі, гинуть живі істоти, комахи, дрібні тварини. Пожежі призводять до помітного зниження родючості грунту, гине корисна мікрофлора землі. Він наголосив на загрозах диму для здоровя людини, закликав не спалювати суху траву і рослинність та берегти довкілля.

Олег Федоренко розповів присутнім про роботу Державної екологічної інспекції у Чернігівській області в напрямку протистояння і запобігання пожежам в екосистемах Чернігівщини, проведення Інспекцією постійної інформаційно-роз’яснювальної роботи з громадянами щодо відповідальності за спалювання рослинних решток і сухого листя, в тому числі й за допомогою медіа ресурсів. Обговорив з учасниками зустрічі норми законодавства, що регламентують відповідальність громадян за незаконні пали сухої трави та решток рослинності. Також профільний начальник відділу Державної екологічної інспекції в області повідомив медійникам, що до відповідальності за самовільне випалювання сухої рослинності Інспекцією було притягнуто 17 осіб, накладено штрафів на суму 5 627 гривень.


 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці