Всесвітній день мігруючих птахів!

День, присвячений мігруючим птахам, ініційований у 2006 році Угодою про збереження афро-азіатських мігруючих водно-болотних птахів як світова інформаційно-освітня кампанія, спрямована на створення сприятливих умов для міграції «крилатих» та збереження їх існування.

Щороку велика кількість мігруючих видів птахів мандрують світом і змінюють середовище свого перебування. Тому збереження пташиних видів має неабияке значення для загального біорізноманіття.

Однак, за період міграції популяції птахів можуть зменшуватися. Погодні умови, природні катаклізми – це не єдині загрози, з якими птахи стикаються переміщуючись в повітрі. Забруднення земельних ресурсів, вирубка, випалювання лісів призводять до руйнування біотипів, через що птахи втрачають місця для відпочинку чи підкорму. Велика кількість птахів гине від рук браконьєрів. Викиди шкідливих речовин у повітря також негативно позначаються на життєвих біоритмах крилатих.

А відтак, саме людина своїми діями і вчинками створює реальні загрози для птахів. Вторгнення у навколишнє природне середовище несе невиправні наслідки для пташиного світу.

Важливо й те, що  відзначення Всесвітнього дня мігруючих птахів збігається з «Сезоном тиші» в Україні,  адже більшість птахів вже повернулися з вирію і почали масове розмноження. А встановлені «тишею» правила забороняють людині турбувати крилатих.

Тож, бережімо разом пташиний світ та сприяймо відтворенню його популяції!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці