Став свідком торгівлі підсніжниками – проінформуй!

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області закликає громадян, які стали свідками торгівлі первоцвітами, повідомляти про це органи поліції та державної екологічної інспекції.

Знайте, що торгівля первоцвітами є порушенням ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Зокрема, на порушників порядку придбання, збуту або ж розповсюдження об’єктів рослинного світу чекає штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень з подальшою конфіскацією рослин. Якщо ж об’єктом порушення будуть рослини, які перебували в межах територій природно-заповідного фонду, або занесені до Червоної книги України, штрафні санкції  становитимуть від 1700 до 3655 гривень.

Торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під'їздах, скверах та в інших невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі чи без неї (ст.160 КУпАП).

На сьогодні в найбільшій кількості знищуються саме рослини, занесені до Червоної книги. Серед них - підсніжник білосніжний (звичайний), що переважно зростає на територіях та обєктах природно-заповідного фонду.

Майте на увазі також, що торгівля, як і інші форми комерційного використання червонокнижних видів рослин прямо заборонені статтею 19 Закону України «Про Червону книгу України».

Тож, побачивши незаконних торговців первоцвітами, зателефонуйте до Муніципальної варти за номером – 610-600, назвіть місце локації порушення, по можливості дочекайтеся на приїзд правоохоронців та повідомте інспекторів екоінспекції за телефоном – 677-769. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці