Верба чорнична - вразливий вид Червонокнижної рослини

Сьогодні в рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини -

Верба чорнична Sаlix myrtilloides L.

Природоохоронний статус виду: вразливий.

Поширення в Україні:в Україні - Полісся, Розточчя (дуже рідко, очевидно зараз зник), Прикарпаття, зрідка на Лісостепу.

Чисельність та структура популяцій: трапляється невеликими куртинами. Спостерігається різке зменшення кількості популяцій та їхньої чисельності, особливо в лісостеповій зоні.

Причини зміни чисельності: меліорація, осушення та «загосподорювання» боліт, їх заліснення.

Умови місцезростання: мезотрофні, переважно осоково-сфагнові, зрідка – евтрофні осоково-гіпнові болота, що характеризуються кислою реакцією (pH 3,5-5,5).

Загальна біоморфологічна характеристика: нанофанерофіт. Кущ, близько 30-100 см заввишки, з тонким жовтувато- або червонувати-бурими голими гілками. Бруньки голі, яйцеподібні тупі. Листки 1-3,5 см завдовжки, 0,7-1,5 см завширшки, яйцеподібні, еліптичні або довгосто-еліптичні, з обох кінців заокруглені або звужені, здебільшого цілокрії, зовсім голі, тонкі; зверху матово-зелені або сизуваті, знизу – сизі, з густою сіткою жилок.  Сережки розцвітають одночасно з появою листків, пухкі, на улиснених ніжках. Приквіткові лусочки лопатчасто-круглясті, жовтуваті, з пурпуровою верхівкою, злегка волосисті. Тичинок дві, з вільними, волосистими нитками; нектарник один, довгастий. Зав’язь гола, спочатку зелена, пізніше червонувата, тупувата, з коротким стовпчиком; ніжка зав’язі близько 1,5 мм завдовжки. Цвіте у травні-липні, плодоносить у липні. Розмножується насінням і вегетативно (гілки добре вкорінюються).

Охорона:охороняється у Поліському, Рівненському та «Розточчя» ПЗ, шацькому, «Прип’ять-Стохід», «Деснянсько-Старогутський» НПП, заказниках загальнодержавного значення «Хиноцький» у Володимирецькому р-ні Рівненської області та «Замглай» у Ріпкинському р-ні Чернігівської області. Слід виявити та взяти під охорону всі місцезростання у лісостеповій зоні, контролювати стан популяцій. Заборонено порушення умов місцезростання виду та гідрологічного режиму.

Практичне значення: декоративне.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці