Лисичка справжня або її ще називають лисичка звичайна – гриб
з родини лисичкових (Cantharellaceae). Дуже розповсюджена у нашій місцевості.
Має опуклу, плоску або увігнуту, лійкоподібну, часто асиметричну, жовтеньку
шапку діаметром від 2,5-5 см. Вузькі, складчастоподібні, з численними
анастомозами жовті пластинки. Короткі, гладкі ніжки, 2-4 см завдовжки, кольору
шапки, звужені до основи.
Поширена по всій території України. Росте у хвойних і
листяних лісах, переважно добре освітлених. Зустріти її можна на не дуже
моховитих галявинах зі слабким трав’янистим покривом. Особливо полюбляють лисички хвойні ліси
помірного клімату, де ростуть групками з липня місяця і до кінця осені.
Найчастіше з’являються влітку після грозових дощів.
Лисичка – їстівний
гриб. Вживається свіжим, маринованим, солоним або сушеним. Як то кажуть: «На
смак і колір товаришів немає». Має досить специфічний смак і аромат, однак,
полюбляється більшості грибників.
За калорійністю лисички порівняні з печерицями чи опеньками,
але значно поступаються білим грибам та підберезниками. Так, в 100 г сирого
продукту міститься близько 19 кКал. Найбільш поживні речовини в хімічному складі
лисичок розподіляються наступним чином: білки – 1,5 г, жири – 1,1 г, вуглеводи
– 1 м.
Крім низької калорійності, лисички є джерелом цілого ряду
вітамінів та мінералів. В них містяться вітаміни – А, В1, РР, амінокислоти та
мікроелементи, що сприяють, наприклад, покращенню зору та можуть попереджувати
різні очні захворювання. Тільки за вмістом вітаміну А лисички випереджують
відому нам моркву. Насичені лисички такими
потрібними для організму людини жирними кислотам як Омега 9 і Омега 6.
Відзначають у лисичок і їх лікувальні властивості. Гриби
застосовуються для лікування запальних процесів в організмі, попереджають
сердечні захворювання, знімають депресію.
Зовні лисички можуть зберігати свіжий вигляд до декількох
діб, проте свої корисні властивості вони поступово починають втрачати вже через
п’ять годин після збору. А отже, прогулюючись лісом або відвідуючи
ринок зверніть увагу на те, що свіжі
лисички мають рівномірно жовте забарвлення, не рівний, а як би хвилястий
капелюшок, жовті пластинки, товсту ніжку без порожнини всередині, щільну
структуру, відсутність сильних пошкоджень, характерний запах – приємний з
нотками деревини.
І пам’ятайте про правила збирання
природних дарів! Лисички зростають у насадженнях дуба червоного та у соснових лісах
на мохових галявинах групами. Намагайтесь зрізувати гриби гострим ножем, а не
виривати їх з грунту, аби мінімізувати ушкодження грибниці.