Глевчак однолистий - рослина Червоної книги України

Сьогодні в рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини -

Глевчак однолистий (малаксис однолистий) Malaxis monophyllos (L.) Sw.

Природоохоронний статус виду: вразливий.

Поширення в Україні: в Україні трапляється в Карпатах  (від низин до субальпійського поясу), Розточчі, на Поліссі та в Лісостепу (зрідка).

Чисельність та структура популяцій: популяції здебільшого малочислені (до 100 особин), зазвичай трапляється поодиноко або групами по декілька особин.

Причини зміни чисельності: випас худоби, сильватизація екотопів, гідромеліоративні роботи, заміна природних лісів штучними насадженнями.

Умови місцезростання: екологічна амплітуда досить широка. Росте у сирих ялинових лісах та на чагарникових болотах, у листяних лісах, у складі післялісових лучних угруповань. У Карпатах виявлених на відслоненнях вапнякових порід та у вологих місцезростаннях по берегах холодних гірських джерел і потоків. Гігромезофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: геофіт. Багаторічна травяна рослина 8-30 см заввишки.  Стебло пряме, біля основи з зеленкуватим бульбоподібним потовщенням, з одним (рідко 2-ма) прикорневими еліптичним або яйцеподібно-довгастим листком. Квітки (до 40-60) дрібні, жовтувато-зелені, зібрані в негусте довге китицеподібне суцвіття. Приквітки ланцетні, дорівнюють зав’язі. Листочки оцвітини однакової довжини (до 2,8 мм), зовнішні – яйцеподібно-ланцетні, внутрішні – лінійні.

Охорона: охороняється в кількох заповідних об’єктах  місцевого значення. Потребує режимів абсолютної заповідності. Слід створити заказники в місцяхзростання виду та контролювати стан популяцій. Заборонено збирання рослин, порушення умов місцезростання. Губа, внаслідок скручування квітконіжки дороги, обернена, товстувата, трохи увігнута, при основі широко-яйцеподібна, на кінці звужена в ланцетно-лінійне вістря. Завязь не скручена, на скрученій квітоніжці. Цвіте у червні-липні. Плодоносить у липні-серпні. Розмножується насінням.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: відомостей немає.

Господарське та комерційне значення: грунтотвірне, декоративне.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці