Червона рослина Осока дводомна Carex dioica L.

Сьогодні в рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини –

Осока дводомна  Carex dioica L.

Природоохоронний статус виду: вразливих.

Поширення в Україні: зростає у Поліссі (переважно Зх. та Малому), на Поділлі, у Придніпровському Лівобережному Лісостепу.

Чисельність та структура популяцій: популяції нечисельні, спостерігається зменшення їх кількості. Вид виступає як асектатор, зростає окремими невеликими куртинами.

Причини зміни чисельності: осушення та освоєння боліт. Зменшення обводнення та пов’язане з ним збільшення заліснення, зменшення освітлення.

Умови місцезростання: обводнені кислі (рН 4-5) мезотрофні або олігомезотрофні мохові, переважно сфагнові, рідше осоково-гіпнові, відкриті або рідколісні болота. Гігрофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: гемікриптофіт. Дводомна багаторічна трав’яна кореневищна рослина 10-40 см заввишки, з поодинокими одностатевими колосками. Листки щетиноподібні, гладенькі. Чоловічі колоски довгасті або лінійноциліндричні з іржавими покривними лусками, жіночі – довгасто-яйцеподібні, 0.6-1.5 см завдовжки, густі, покривні луски яйцеподібні, темно-бурі, з широким білоплівчастим краєм, коротші за мішечки. Мішечки бурі або іржасті, з численними жилками, 2.5-3,5 мм завдовжки, звужені в короткий, косо зрізаний носик. Цвіте у квітні. Плодоносить у липні-серпні. Розмножується насінням та вегетативно.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: необхідно виявити і взяти під охорону всі місцезростання виду на Лівобережному Поліссі та Придніпров’ї. Охороняються у Рівненському та Черемському ПЗ, Шацькому НПП, ботанічній пам’ятці природи загальнодержавного значення «Романівське болото» (Київська обл.). Більшість місцезростань у Придніпровї, Малому Поліссі та на Поділлі втрачені. Заборонено порушення умов зростання гідрологічного режиму.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах:  відомостей немає .

Господарське та комерційне значення: торфоформуюче, грунтозахисне.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці