З початком «Сезону тиші» фіксуються непоодинокі випадки порушення природоохоронного законодавства

З  1 квітня в області триває так званий «Сезон тиші» - період, протягом якого забороняється проведення заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою.

Сезон тиші – це природоохоронний захід, що запроваджений на законодавчому рівні відповідно до статті 39 «Про тваринний світ» у в період масового розмноження диких тварин з метою охорони середовища їх існування, умов розмноження та шляхів міграції.

У лісах та на об’єктах благоустрою суворо заборонено будь-які заходи, що можуть спричинити шумові хвилі та занепокоїти тварин:

- пальбу,

- проведення вибухових робіт, феєрверків,

- санітарних рубок лісу,

- використання моторних маломірних суден,

- проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах.

Окрім того, з 1 квітня також введена нерестова заборона на вилов водних біоресурсів. Протягом визначеного часу любительське рибальство дозволяється лише однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега в місцях (згідно координат). Відповідна інтерактивна карта відкритих для любительського рибальства місць  розроблена Чернігівським рибоохоронним патрулем задля чіткого визначення місцин, де рибальство дозволено.

Однак, з початком «Сезону тиші» інспекторами Державної екологічної інспекції в області фіксуються непоодинокі випадки порушення Правил любительського і спортивного рибальства.

Так, з 01.04.2021 складено 19 протоколів, з яких:

-17 – за ч.3 ст.85 КУпАП (порушення правил рибальства), накладено штрафів на суму 2 346 гривень;

- 2 – за ч.4 ст.85 КУпАП (грубе порушення правил рибальства), передано до суду.

За цей час вилучено 1 км 140 м заборонених знарядь лову риби – сіток рибальських та 1-не колюче риболовне знаряддя (риболовні ості).

За порушення «Сезону тиші» до відповідальності притягнуто 1 особу на суму 510 гривень.

Порушеннями правил полювання державі завдано збитків на суму 32 000 гривень. 2 протоколи за ч. 2 ст. 85 КУпАП передано до суду.

Тож, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області звертається до любителів риболовлі та полювання з проханням дотримуватися вимог природоохоронного законодавства та просить зважати на існуючі заборони задля збереження природного середовища та відтворення популяцій диких тварин, спокійного розвитку фауни чернігівських лісів та водойм.



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці