Показник пожеж в природних екосистемах Чернігівщини за минулий тиждень – 107

За інформацією Управління ДСНС України у Чернігівській області упродовж минулого тижня вогнеборцями ліквідовано 107 пожеж в природних екологічних системах.

У зв’язку з цим, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області вкотре звертається до громадян та закликає утриматися від паління сухого листя і трави та нагадує про існуючі заборони випалювання сухої рослинності.

Дотримуватись правил пожежної безпеки та проявляти обережність у поводженні з вогнем слід також під час перебування у лісових масивах, на відкритих територіях та біля торфовищ, оскільки саме там існує велика загроза розповсюдження вогню на прилеглі території.

Також інформуємо, що на виконання Плану спільних заходів щодо забезпечення охорони навколишнього природного середовища і контролю за використанням природних ресурсів на території Чернігівської області в 2021 році інспекторами проводяться спільні перевірки щодо недопущення випалювання стерни, луків, пасовищ, ділянок із степовою та водно-болотною рослинністю, іншої природної рослинності або її залишків та дотримання вимог пожежної безпеки у лісах.

Заходи з удосконалення організації охорони лісів від вогневих загорань, попередження пожеж сухої рослинності здійснюються у співпраці з місцевими органами влади, лісовими господарствами області, підрозділами ДСНС та поліції.

Так, з початку року інспекційним складом вже проведено 16 заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог природоохорнного законодавства, зокрема, з протидії виникненню пожеж. До адміністративної відповідальності притягнуто 8 осіб на суму більше ніж 28 000 гривень.

До відома: порушення вимог пожежної безпеки в лісах карається штрафом для громадян від 1530 гривень до 4590 гривень;

- знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - штрафом від 4590 гривень до 15300 гривень;

- самовільне випалювання стерни, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без відповідного дозволу або з порушенням умов такого дозволу, - штрафом від 3060 гривень до 6120 гривень.

Штраф на суму від 6120 гривень до 12240 гривень передбачений за ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці