Смілка литовська - Червонокнижна

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини

Смілка литовська  Silene Lithuanica Zapat

 

Природоохоронний статус виду: неоцінений.

 

Поширення в Україні: на Поліссі, переважно Правобережному.

 

Чисельність та структура популяцій: популяції локальні, нерідко багаточисельні, у вигляді густих куртин або по декілька десятків екземплярів. Місцями спостерігається тенденція до розширення меж популяцій.

 

Причини зміни чисельності: зривання рослин, витоптування, заліснення.

 

Умови місцезростання: зростає на освітлених ділянках із сухими, піщаними грунтами, часто на просіках та протипожежних смугах в соснових лісах, біля доріг, на галявинах та узліссях, вторинних піщаних відшаруваннях. Ксеромезофіт. Псамофіт.

 

Загальна біоморфологічна характеристика: терофіт. Однорічна рослина, 20-50 см заввишки. Стебло прямостояче, струнке, вгорі вилчасто-розгалужене. Листки сизі, в нижній частині зближені, найнижчі лопаткоподібні, зібрані в розетку, решта листків ланцетні, на верхівці гострі. Квітки пурпурові, зібрані на кінцях гілок і стебла в щиткоподібні напівзонтики. Плід циліндрична коробочка. Цвіте у липні-серпні. Плодоносить у серпні-вересні. Розмножується насінням.

 

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: в «Черемському», Рівненському та Поліському ПЗ, Шацькому НПП, в ряді заказників Зх. Полісся. Слід виявити та взяти під охорону місцезростання виду в Київській та Чернігівській областях. Заборонено руйнування місць зростання та збирання рослин.

 

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: іноді висаджують на присадибних ділянках.

 

Господарське та комерційне значення: декоративне, протиерозійне (закріплює піски).

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці