У Міжнародний день відмови від поліетилену скажи поліетилену-НІ!

3 липня відзначається Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів! У різних країнах світу проходять тематичні акції задля привернення уваги громадськості до проблем надмірного споживання пластику, забруднення поліетиленом довкілля, завдання шкоди навколишньому природному середовищу та людині.

Це чудова нагода нагадати людству про важливість відмови від пластику і поліетилену, поінформувати про шкідливі чинники їх використання, закликати громадян прибирати за собою сміття та шукати альтернативи пластиковим пакетам. Тим більше, що на сьогодні їх вдосталь: до магазину можна піти з екоторбиною, а на касі придбати – паперовий пакет.

Такі екологічні звички мають стати кроком на зустріч «здоровій» природі та убезпечити планету від масового забруднення поліетиленом. Адже, пластикові пакетики, упаковки, пляшки десятиліттями зберігаються і накопичуються у природі. Більшість з них потрапляють на сміттєзвалища чи розносяться вітром, псуючи естетичний вигляд зелених територій та засмічуючи природні екосистеми. Від того гинуть птахи і тварини, засмічуються водні ресурси. Токсичний поліетилен і для здоров’я людини. А це означає, що ми маємо зробити все можливе аби обійтися без пластику та перейти на безпечні альтернативи, знизивши надмірне споживання поліетилену.

На сьогодні Україна обмежила використання поліетиленових пакетів. І вже з 1 січня 2022 року буде заборонено розповсюдження оксорозкладних пакетів, а з березня 2022 року – магазини, супермаркети, аптеки, кафе та інші об’єкти торгівлі перестануть пропонувати відвідувачам тонкі пакети. В обігу залишаться біорозкладні та надтонкі пакети в якості первинної упаковки для риби, м’яса, сипучих продуктів.

Такий поступовий перехід на більш екологічні альтернативи сприятиме «оздоровленню» природи: зменшенню кількості відходів, мінімізації забруднень водних об’єктів, покращенню стану земельних ресурсів тощо.

Тож беріть собі на замітку як купувати продукти «екологічно» та інформуйте рідних, друзів, колег про загрози поліетилену для планети та переваги здорового способу життя! Давайте разом робити природу чистішою!

#ДЕІ_Чернігівщини – підтримує такі ініціативи та долучається до свята.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці