Сон розкритий - Червонокнижний

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини

Сон розкритий Pulsatilla patens (L).

 

Природоохоронний статус виду: неоцінений.

 

Поширення в Україні: в Україні поширений на Поліссі, у Лісостепу.

 

Чисельність та структура популяцій: популяції різної чисельності та структури: від багаточисельних, повночленних, процвітаючих, до згасаючих, представлених переважно малочисленими генеративними особинами. В оптимальних умовах добре поновлюється завдяки високої насіннєвій продуктивності.  

 

Причини зміни чисельності: знищення степових та лучно-степових екотопів, надмірне випасання худоби, часте випалювання травостою, а також масове викопування негеративних особин для озеленення.

 

Умови місцезростання: у зх. р-нах і Лісостепу – лучні степи, остепнені луки на чорноземах або рендзинах; на пд. Полісся – соснові, дубово-соснові ліси, лісові галявини, узлісся, зруби, на дерново-підзолистих грунтах. Ксеромезофіт.

 

Загальна біоморфологічна характеристика: гемікриптофіт. Багаторічна трав’яна рослина, 7-15 (45) см заввишки, кореневище вертикальне; стебла прямостоячі, вкриті густими відстовбурченими м’якими волосками; прикореневі листки на негусто волосистих черешках, в обрисі округлосерцеподібні, тричі розсічені, з ромбічними глибоко двічі-тричі роздільними сегментами й зубчастими дольками з гострими пластинками, з’являються після цвітіння; стеблові листки, які утворюють покривало, сильно волосисті. Квітконоси прямі; оцвітина 3-4 см завдовжки, вузькояйцеподібна, синьо-фіолетова, зовні волосиста; плодики довгасті, разом зі стовпчиками до 4-6 см завдовжки, сильно волосисті. Цвіте у квітні-травні, плодоносить у травні-червні. Розмножується насінням.

 

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: охороняють в ПЗ «Медобори», НПП «Подільські Товтри», «Деснянсько-Старогутському» НПП, Міжріченському, «Дністровський каньйон» РЛП, численних заказниках і пам’ятках природи. Заборонено збирання рослин, заготівлю для пересаджування, порушення умов виростання (неконтрольовану рекреацію та випасання худоби).

 

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: вирощують у ботанічних садах України.  

 

Господарське та комерційне значення: декоративне, лікарське.  

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці