Шейхцерія болотна - Червонокнижна

У  рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини – Шейхцерія болотна.

 

Природоохоронний статус виду: вразливий.

 

Поширення в Україні: переважно Полісся, поодинокі місцезнаходження в Лісостепу, Українських Карпатах.

 

Чисельність та структура популяцій: популяції іноді займають великі площі, в яких зростає плямами і є переважно асектатором, а домінує та співдомінує лише на невеликих ділянках.  

 

Причини зміни чисельності: осушення боліт та їх освоєння в результаті меліорації.

 

Умови місцезростання: обводнені мезотрофні та олігомезотрофні болота, переважно осоково-сфагнові, відкриті (рН 4-5), обводнені зниження. Гігрофіт.

 

Загальна біоморфологічна характеристика: геофіт. Багаторічна травяна рослина 10-25 см заввишки. Кореневище повзуче, довге, від якого відходять наземні пагони. Стебло сплющене. Листки вузько-лінійні, жолобчасті. Квітки на прямостоячих квітконіжках в негустому китицеподібному суцвітті, жовтозелені. Плоди здуті, косо-яйцеподібної форми. Цвіте у травні-липні. Плодоносить у серпні-вересні. Розмножується переважно вегетативно.

 

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: угруповання виду занесені до Зеленої книги України. Охороняється в Поліському, Рівненському та «Черемському» ПЗ, НПП «Синевир» та Шацькому,  а також в декількох заказниках та пямятках природи. Слід виявити вцілілі місцезнаходження виду в Придніпровї та Лісостепу і встановити режим охорони. Заборонено порушення умов місцезростання, проведення меліоративних робіт на прилеглих ділянках.  

 

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: відомостей немає.

 

Господарське та комерційне значення: лікарське, торфотворне. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці